KANDİLLİ'de Deprem Bilinçlendirme Toplantısı yapıldı.

KANDİLLİ’DE DEPREM BİLİNÇLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 20 yıl geçti. Zaman zaman depremler yaşasak da, Türkiye hala büyük bir deprem tehdidi altında. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde depreme karşı alınacak önlemleri hatırlatmak amacıyla bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantı Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü ve Jeodezi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Özener’in konuşmasıyla başladı. Toplantının devamında sarsma masası ile deprem anında yapılması gerekenleri göstermek amacıyla, Üsküdar Belediyesi aracılığıyla afete hazırlık eğitimi alan ev hanımları, deprem simülasyon odasında 5.1 ve 7 büyüklüklerindeki depremleri yaşadılar.

Prof. Dr. Haluk Özener, toplantının açılışında yaptığı konuşmada "Deprem kaçınılmaz bir doğa olayıdır. Önüne geçmemiz, engellememiz veya süresini geciktirmemiz mümkün değildir, ancak bilim ve teknolojinin ışığı altında zararlarını azaltmamız mümkündür. Bu konuda karar vericilerin, bilim insanlarının ve vatandaşların her birinin üzerlerine düşen önemli vazifeler bulunmaktadır" dedi.

“Deprem sadece Marmara'da olmuyor her yerde oluyor diyen Özener, şunları söyledi: “Artık depremin lütfen, nerede ve ne zaman olacağını tartışmayalım artık. Özellikle kamuoyu ile deprem büyüklüğü ve zamanının tartışılmasını açıkçası ben çok anlamlı bulmuyorum. Bunların tartışılacağı yerler, bilimsel toplantılar, makalelerdir. Bizim burada özellikle gideceğimiz yer depreme karşı nasıl önlem alabiliyoruz? Bunun içinde Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 1999 depreminden sonra hemen harekete geçerek bir proje başlatmıştı. ‘Afete Hazırlık Eğitimi Projesi’. Bu proje daha sonra bir birim haline geldi. ‘Afete Hazırlık Eğitim Birimi’ Bu birimde ücretsiz olarak Deprem eğitimleri veriyoruz. Haftanın 2 günü Çarşamba ve Perşembe günleri, okullara öğretmenlere bu eğitimleri veriyoruz.

“TÜM TÜRKİYE’Yİ TAKİP EDİYORUZ”

Ülkemizin coğrafyasının her yerinin deprem tehlikesine maruz kaldığını dile getiren Özener, “ 257 tanesi sadece Marmara'da olmak üzere, 450 tane kayıtçı ile tüm Türkiye'yi takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“SABİTLEMEDİĞİNİZ EŞYALAR SİZİ ÖLÜME GÖTÜREBİLİR”

Afete hazırlık eğitimlerine katılan ve kendisi de bir eğitmen olan Melek Yılmaz, “Afet öncesi hazırlık, neler yapılabilir, afet sorasındaki davranışlarımız ve afet sonrasındaki farkındalık eğitimlerimiz… Aynı zamanda YOTA (Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması) eğitmeniyim. Çünkü binanız yıkılmayabilir ama sabitlemediğimiz eşyalar sizi yaralayabilir. Ölüme de götürebilir. Önemli olan farkındalık yaratmak. Öncesinde, sırasında ve sonrasında yapacaklarımızı öğrenmek.” ifadelerini kullandı.

“HERKES SEVDİĞİNİN KAHRAMANI OLSUN”

Arama Kurtarma Gönüllüsü olarak başladığını dile getiren Emine Erdem ise, “Şu anda Hem Boğaziçi'nin hem de İçişleri Bakanlığı'nın hem afet bilinci hem de YOTA eğitmeniyim. Ekip olarak gönüllülerimiz olarak biz 120 bin kişiye afet bilinci eğitimi verdik. 7 bin kişiye de YOTA eğitimi verdik. Bu konuda yol kat ettik. 99 depreminden bugüne insanlar daha bilinçli hale geldi. Bunu en çok çocuklarımızda yaşıyoruz çünkü onlar bizden öğrendiklerini ailelerine yaptırıyorlar. Çok ciddi bir sloganımız var. “Lütfen herkes sevdiğinin kahramanı olsun.” Hazır olmamız gerekiyor. Ailede bir kişinin bunu üstlenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Çarşamba, Ağustos 21, 2019